Hirdetés
Bodzareceptek – Nem csak szörpnek jó!
Indul a bodzaszezon! A bodzát jó eséllyel senkinek sem kell bemutatni. Mint oly sok növény, idén a bodza is korábban virágzik, mint általában. Érdemes résen lenni és felkészülni a hozzávalókkal, hogy mielőbb üvegbe zárhasd!
Bodzaszörprecept
- 1 kg cukor
- 1 liter forrásban lévő víz
- 50 g citromsav
- 2 nagy citrom és a héjuk (utóbbi lehet opcionális)
- 15 db bodzavirág szárak nélkül
Így készítsd el!
Tedd a cukrot egy vödörbe vagy nagy tálba a forrásban lévő vízzel, és keverd fel, hogy a cukor feloldódjon! Add hozzá a citromsavat vagy a citromlevet és a citromhéjat.
Nézd át a bodzavirágokat, hogy véletlenül se legyen rajta rovar, és add hozzá a cukorsziruphoz! Fedd le és hagyd állni 2–3 napig, minden nap keverd át kétszer! Szűrd át a bodzavirágot, és öntsd a szörpöt sterilizált üvegekbe!
„Bodzapezsgő”
A bodzavirág érkezése általában azt jelzi, hogy immár komolyan vehetjük a nyarat. A szörp a kezdet, ez az erjesztett finomság pedig a következő lépés!
Hozzávalók:
8 nagy bodzavirág vagy 16 kisebb,
4 l víz, ebből 0,5 l félretéve (a legjobb a szűrt víz vagy forrásvíz),
0,57 kg fehér cukor vagy 0,45 kg méz,
1 citrom leve és héja,
3 evőkanál almaecet.
Így készítsd el!
Habár sokban hasonló, mint a bodzaszörp, az erjesztés miatt érdemes odafigyelni kicsit jobban az elkészítésére. Kezdd a fertőtlenítéssel! Az eszközöket mosogatógépben is magas fokozaton elmoshatod, a lényeg, hogy nagyon alaposan fertőtleníts.
Második fermentáció
Körülbelül 2–4 nappal az erjedés kezdete után a keveréket át kell szűrni egy másik sterilizált vödörbe vagy üvegbe. Fedd le újra, és hagyd állni a bodzapezsgőt egy órán keresztül, hogy az üledék leülepedhessen az aljára!
Tölcsér segítségével óvatosan öntsd a pezsgőt a vödörből tiszta üdítősüvegekbe vagy csatos üvegekbe. Érdemes az utolsó adagot a vödörben hagyni, mert ez tartalmazza az üledéket, és zavarossá tenné a kész pezsgőt. Hagyj körülbelül egy hüvelykujjnyi helyet, majd csavard rá a kupakokat az üvegekre!
Aztán várunk. Az erjedés folytatódik, és mivel a palackok le vannak zárva, a keletkező szén-dioxid csapdába esik, ami apró, pezsgő buborékokat eredményez, amikor kinyitod az üveget. Naponta egyszer ki kell nyitni az üvegeket, ha kint meleg van, akkor gyakrabban, hogy kiengedd a felhalmozódott felesleges szén-dioxidot. Egy hét elteltével az üvegeket szorosan lezárva tedd a hűtőszekrénybe, hogy lassítsd az erjedést!
Kakukkfüves, bodzás, citromos jégkrém
Mondhatnánk, hogy messze még a nyár, de 25 °C felett mindenféle hűsítő édesség elfogyasztása több mint indokolt. Annál is inkább, mert a következő recept csupa természetes ízt tartalmaz, ezért vétek lenne kihagyni!
500 g porcukor,
4 db bodzafej, mosva,
2 citrom,
egy kis csokor kakukkfű.
Így készítsd el!
Tedd a porcukrot és 1 liter vizet egy lábasba, és forrald fel! Győződj meg arról, hogy a cukor feloldódott! A bodzafejeket óvatosan mosd meg hideg víz alatt! 1 citrom héját hámozóval csíkozd fel!
A cukorszirupot vedd le a tűzről! Add hozzá a bodzafejeket, a citromcsíkokat, a meghámozott citrom levét és a kakukkfű nagy részét (5 szálat hagyj a díszítéshez)! Várd meg, míg kihűl, fedd le, és egy éjszakán át áztasd!
Szűrd le a folyadékot egy darab muszlinon vagy tiszta konyharuhán keresztül egy kancsóba! Kóstold meg a folyadékot, és ha túl édes, hígítsd fel vízzel, és adj hozzá még citromlevet! Kicsit édesebbnek kell lennie, mint amennyit szeretsz, mert a fagyasztási folyamat egy kicsit elvesz ebből az édességből.
A maradék citromot szeleteld fel, tegyél egy-egy szeletet 10 jégkrémformába, és egy kis kakukkfűszálat is tegyél melléjük! Öntsd a formákba a bodzafolyadékot, és egy éjszakán át fagyaszd!